Taxi

I Perus största tidning El Comercio fanns det i går en artikel om hur man kan undvika att bli rånad av en taxicahufför. I Finland är väl risken oftast tvärtom, stackars taxichaufförer som måste hantera aggressiva fyllon som misshandlar. Medan det här tyvärr är tvärtom. En stor del av taxina på gatan är svarta taxin och det finns inget sätt att skilja dem från lagliga taxin. Det har gjorts försök att alla lagliga taxin ska ha vissa märken på sidan eller åtminstone klistermerket i fönstret att de betalat taxi-skatten, men dessa merken är väldigt enkla att förfalska.

En annan grej att tänka på är att det i Lima finns 200 000 taxin, vikan jämföra det med New York där det finns ca. 15 000 taxin.

Själv andvänder jag rätt så sällan taxin direkt från gatan, och aldrig då det är mörkt eller om jag inte känner till rutten exakt. Tacka vet ja teknologin som gett oss applikationen ”easy taxi” där man via sin smarttelefon kan beställa en säker taxi som anländer på några minuter. En easy taxi kostar några soles mer (dvs. 1-2 euro mer) men det känns som en rätt så billig försäkring.

Så nu stod det då i tidningen om hur man bäst undviker att bli rånad, eftersom december är den månad då det förekommer mest taxirån. Kuskarna vet att under decembermånad shoppar folk mycket och bär på sig mykcet cash.

Några av tipsen var:

  • Se alltid till att taxin har fyra dörrar, ta aldrig en med bara två eftersom man då har sämre chans att ”rymma”. Se också till att fönstrena fungerar och att dörrarna inta har barnlås på så att de inte går att öppna inifrån. (Däremot ska man allrid låsa dörren själv, finns också risk att bli rånad vid trafikljus av förbipassagerare).
  • Håll handväskan på golvet, under benen, så att chauffören inte kan ”nappa” den åt sig (Här gäller också att någon vid trafikljus kan öppna dörren och ta den eller slå in fönstret och ta den).
  • Sitt alltid direkt bakom chauffören, eftersom det på så sätt är svårare för chauffören att hota med vapen.
  • Ta aldrig en taxi som färdigt står och väntar eftersom det då finns mera risk att den planerat att just du ska ta den.
  • Fråga alltid chauffören vilken rutt hen tänkt ta.
  • Bli misstänksam om priset verkar för lågt (det finns ju inte taximeter här, priset måste alltid kommas överens på förhand).

I dag tog jag en taxi från gatan till jobbet, som fyllde alla kriterier ovan, och bra gick det. HÄR kan man läsa texten på spanska.

taxi

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s