Operationer

Igår åt jag lunch med en peruansk kompis. En kvinnlig kompis. Hade inte sett henne på månader så det var roligt att få tala om vad som hänt i våra liv sen vi senast sågs. Hon har en dotter på 8 månader och en son som är 15 (hon var själv 17 när hon fick honom). Hon har ett rätt så bra jobb, är gift med en trevlig man och tillsammans äger de (eller har lån på) en lägenhet i ett rätt så trevligt område. Som tonårsmamma har livet inte alltid varit enkelt för henne och pengar har det inte funnits för mycket av, om vi säger så. Hon har dock lyckats ha sin son i en helt OK privat skola, alltid haft mat på bordet och tak över huvudet. Hennes man även han har ett ok jobb, så då de gifte sig för ett par år sedan vågade de ta ett lån och flytta till en trea. Innan det bodde hon hos sina föräldrar med sin son (hennes man är alltså inte hennes sons far).

Av en orsak eller annan kom vi in på ämnet skönhetsoperationer. Går man omkring i ett område som San Isidro där ambassaden ligger ser man opererade kvinnor lite överallt. Så väl gamla som unga. För en del har det gått för långt och inte en kroppsdel verkar vara originell. ”Lima’s desperate houswifes”. Det är frågan om rika fruar, med för många miljoner på banken (eller ofta är det väl deras män som har för mycket miljoner på banken). När jag för någon månad sedan var på en ”fin frus” födelsedag så hade 11 av 13 kvinnor opererat sig, de två som inte hade gjort det var finländare.

Så döm om min förvåning då min kompis säger att hon har bokat tid till en fettsugning. Sin andra. (Nej, hon är inte fet). Brösten har hon också opererat. Hon har hittat någon bra plastik kirurg och nu har redan fem av hennes nära kompisar gått till honom. Jag smilade lite och sade att jag nog inte kan nämna en kompis som opererat sig. Och nu snackar vi inte kvinnor med överflöd av pengar, utan kvinnor som sparar och sparar och sparar tills de äntligen har råd att gå och suga bort lite fett (fettet som sugs bort från låren och magen sprutas ofta in i rumpan – pop med stora rumpor här), fixa till näsan, eller förstora brösten (inte för att skönhetsoperationer är okej om man har pengar, men ni fattar). När jag frågade min kompis hur mycket hon betalat för dessa ingrepp så var svaret ca 20 000 soles tillsammans, vilket är ca 5000 €. Alltså tänk hur mycket pengar det är frågan om och hur mycket pengar det är här! Och min kompis är inget undantag. Tyvärr är det inte ovanligt att kvinnor prioriterar att sätta pengar på just skönhetsoperationer istället för t.ex. en resa för hela familjen, att betala av bostadslån, sätta på spar för ”sämre dagar”, sina barns framtida utbildning eller vad som helst annat. Man ser det som en investering i sig själv.

Här på ambassaden jobbar en peruansk kvinna som sagt att i hennes bekantskapskrets kan hon nämna fler kvinnor som har opererat sig än de som inte opererat sig.

HUR ABSURT ÄR INTE DET??? I ett land som Peru? Och då är Peru kanske inte lika absurt som Colombia, har för mig att det är ännu vanligare där för att inte tala om Venezuela. Blir så ledsen då jag tänker på det. Att kvinnor överhuvudtaget har egna pengar är en ovanlighet, och när de väl har det så väljer de att sätta dem på operationer. Eller så betalar deras män, istället för att t.ex. pensionsspara åt sina hemmavarande fruar… bläh säger jag.

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s