nio fantastiska saker

Nationaldagen till ära skrev The Huffington Post en artikel som räknade upp nio fantastiska saker med Peru. Jag översätter fritt och räknar upp dem här:

1. Gastronomi – Peruansk mat är en blanding av spansk, afrikansk, chinesisk, och japansk mat och landet kan definitiv räknas ha ett av de rikaste köken i världen. Med absolut  de bästa smakerna. Peru har över 450 nationalrätter och lockar turister och kockar från hela världen. Över 100 000 turister/ år kommer till Peru bara för matens skull. Tänk på det ni. Den kändaste rätten är väl seafood rätten ceviche.

2. Pisco – Pisco är en spritdryck gjord på destillerat vin. Chilenarna vågar ibland påstå att Pisco är chilenskt, men eftersom det i Peru finns en stad vid namn Pisco, så tycker jag det är ganska klart varifrån drycken kommer. SJälv är jag vanligtvis ingen vän av starksprit, men drinkar gjorda på pisco gillar jag. Pisco Sour är Perus nationaldryck och är gjord på Pisco, Lime-saft och sockerlag. Nuförtiden finns det också en massa olika versioner där Limen utbytts till t.ex. Maracuya (min favorit), Guanabana eller andra frukter.

3. Quechua – Quechua var Inkornas språk och talas ännu i dag i stora delar av Peru, men också i Bolivia, Argentina och Ecuador. Över 8 millioner människor har Quechua som modersmål vilket gör det till det tredje största språket i Latinamerika. En stor del av Quechua talare kan inte spanska. Quechua talare är också hårda på att hålla fast i sitt språk och sin kultur. 

4. Machu Picchu – Gömt uppe i anderna hittas detta ett av världens underverk. Machu Picchu hittades år 1911 av Hiram Bingham, vilket gör det  till ett av de senast hittade underverken (tror jag – orkar inte googla). Tusentals turister besöker detta underverk varje år.

5. Inkariket – Inkariekt var den största stadsbildningen i Sydamerika under perkolumbiansk tid (dvs. nån gång från 1200-talet). Inkariket var mycket civilicerat och fick mycket till stånd (jag tror att bara det att de lyckades bygga macchu picchu är ett bra bevis).

6. Nazca Linjerna – Nazca linjerna är en mängd gamla Geoylfer i Nazca öknen i södra Peru. Man vet inte riktigt när eller hur de kommit dit, men de hittades år 1927. Linjerna är formade som djur och kan pga. sin storhet bara uppfattas i sin helhet från luften. De sträcker sig över ett område på ca. 50km.

Mario Vargas Llosa – denna ökända författare, som fick nobels litteraturpris 2010, blev känd för boken ”La Ciudad y los Perros”.

8. Otrolig geografi – Jag har skrivit om det tidigare men Peru måste ha ett av världens otroligaste geografi. Eller vad sägs om Cotahuaso Canyon, världens djupaste canyon (två gånger djupare än gran canyon), amazonas regnskog, långa sandstränder, anderna och snötoppade berg eller öken så långt ögat når. Och en massa annat där till.

9. Potatis – Potatisen ”upptäcktes” i Peru av spanjorerna ca. 1530. Och det kan ju inte vara helt en slump att potatis på finska heter Peruna. I Peru finns det över 3500 potatissorter.

 

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s