Peru och droger

Emelie frågade om droger syns i min vardag. Svaret är nej. Här kommer lite bakgrundsfakta. Peru är världens näststörsta kokain producent, efter grannlandet Colombia. Coca-bladen som är en nödvändig ingrediens i kokain, har sedan tusentals år haft en betydelsefull roll i det peruanska samhället. Inte för att dessa blad på något sätt är en drog, utan de har använts inom olika ritualer, i olika drycker, maträtter osv. enda sedan urminnes tider. För att få till kokain krävs mycket mer än bara bladen, som bensin, cement (!), ammoniack osv. Men visst är böaden en viktig del, och kokainet tillverkas helst så nära bladodlingarna som möjligt, så att bladen är så färska som möjligt.

Peru har, precis som så gott som alla andra latinamerikanska länder, upplevt hård terrorism i from av paramilitära grupper som till stor del finansierat sin verksamhet genom drogpengar.

Så även trots att Peru är en av världens största kokain producenter, så är Peru inte ett kokain konsumerande land. Största delen av kokainet hamnar utanför Peru. En stor del hamnar till grannlandet Brasilien (världens näststörsta kokain konsument) och så åker en stor del genom Centralamerika till USA (världens största kokain konsument) och så hamnar en del i Europa också (t.ex. England som är världens tredje största konsument av kokain).

Vad som stör mi mest i det här är att kokain i USA och Europa ses som en sorts lyx drog. Någonting som oftast är närvarande på ”the rich and the famous” fester.  Kokain produceras dock i så o lyxiga förhållanden och drogkriget, både här och i Colombia (för att inte tala om gränsen mellan dessa länder) tar livet av människor dagligen. Bönder och deras hela familjer (oftast fattiga familjer på Perus landsbygd) blir inblandade och får ge sina liv så att rika London ungar ska få snorta upp linjen i näsan. 

I peru sitter det över 1000 européer och amerikaner i fängelse just pga. droger. Största delen av dem britter. Ni kan ju tänka er hur fängelseförhållandena ser ut här…  

Samtidigt är ju sanningen den att så länge som behovet från t.ex. USA eller Europa finns så kommer kokain att produceras här. Så funkar ju allt här i livet.

Men för att svara på frågan; nej, jag ser inte droger i min vardag. Största delen av de droger som produceras här hamnar i Europa eller i USA. Och så länge som behovet i västvärlden finns så kommer Peru att hamna tampas med drogkrig.

Bild

Coca blad

 

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Peru och droger

  1. Astrid nikula skriver:

    Jättebra ”artikel” Anna-Stina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s