Lima

Låt om oss tala lite om staden jag befinner mig i. Lima, Lima, Lima, Lima. Hur man än uttalar det på finska blir det fel, Lima (= släm) eller Liima (=Lim). Lima är en stad med ca 10 miljoner invånare vilket är dubbelt mer än i hela Finland. Det är den enda Latinamerikanska huvudstaden som befinner sig vid stilla havets kust (där lärde ni er något nytt) och så är det världens näst största stad byggd i öken. Den största är Kairo. I Lima ligger hela Sydamerikas äldsta universitet, San Marcos (från 1551) och annars också är staden ett stort kulturcentrum.

Limas största problem är att staden inte kan hantera så mycket invånare. Utvecklingen har inte hunnit med den galet snabba urbaniseringen som skett.  År 1940 hade staden mindre än 2 miljoner invånare, år 1960 hade antalet stigit till nästan 5 miljoner och nu alltså 10 miljoner. Hela Peru är invånarmässigt ganska litet med 30 miljoner invånare, så en tredjedel bor i huvudstaden. I och för sig är det väl ganska normalt då ett land utvecklas, folk från ladsbygden flyttar till städerna i hopp om jobb. För Limas del har det betytt att en stor del av stadsplaneringen har varit, ja, väldigt oplanerad.

Lima har väldigt många ansikten, och det finns mycket bra men också mycket dåligt med staden. En motsatsernas stad kunde man kanske säga. Lima kan på sina ställen vara en mycket mycket farlig stad. Det finns områden dit polisen vägrar sätta sin fot, men samtidigt finns det områden som är väldigt väldigt trygga. Det finns extrem lyx här (sådan lyx som inte existerar i Finland)men så finns det också extrem fattigdom, och allt där emellan så klart.

Som vilken annan storstad som helst så kan man hitta precis allt man behöver här. All sorts mat, kultur, folk, shopping, transport… ja, allt allt allt. Allt från gatukök till lyxrestauranger, från stora marknader till små boutiquer, från små barer till stora nattklubbar osv. Ni fattar, man kan hitta precis allt man någonsin kan behöva.

Lima är en stad som aldrig sover och man kan så gott som ingenstans hitta absolut tystnad. Man hör alltid trafik, folk som talar (väldigt högljutt), sirener, tutar osv. Trafiken är ett helvete, förutom mitt på natten, då det också är mycket trafik men det löper någorlunda. Brukar säga att så som trafiken är i Helsingfors kl. 17 en vardagseftermiddag, så är det här kl. 12 på natten. Alltid trafik, alltid folk, alltid ljud. Fast jag gillar det (inte kanske så mycket att det ibland tar 2 timmar att komma till andra sidan staden) men det att det alltid finns ljud runt omkring en. Man är aldrig ensam. Jag hatar fullständig tystnad, det gör mig helt galen.

Just nu går Lima igenom en enorm förändring. Det byggs, byggs, byggs. Nya vägar, nya hus, nytt transportsystem, nytt allt. F

Turister som kommer till Lima brukar säga att de inte gillar staden. Kanske är det kaoset, don’t know.

BildBildBildBildBildBild

 

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lima

  1. Emelie skriver:

    Kul att få läsa om Lima! Hittade din blogg för att jag är väldigt intresserad av Latinamerika, så därför är det spännande att höra dina tankar. Tänkte på några andra saker jag gärna skulle läsa om, om du känner för att skriva om det. För det första har jag hört och läst mycket om knark och sådant i Latinamerika, och Peru är ju ganska inblandat i sådant, är det något som du märker i din vardag?
    Dessutom tänkte jag på att du har ju bott i flera olika länder, Vietnam Finland och så, och jag undrar vad är dina åsikter om att bo i de olika länderna? Fördelar/nackdelar osv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s