Colombia

Colombia som land har ett dåligt rykte. I Finland då jag sade åt folk att jag kommer att resa en del till Colombia blev många till sig, ”det som är ett så farligt land”, ”där blir man kidnappad”, ”där blir man skjuten”, ”där finns bara droger” osv. Enligt reputation institute (som varje år gör en lista på länders rykte) 2012 har Colombia världens sjätte sämsta rykte, med länder som Saudi Arabien, Iran, Irak, Pakistan och Nigeria på de resterande sämre positionerna. Detta gör mig lite ledsen i hjärtat. Att ett så fint land, med så fina människor, kan ha ett så dåligt rykte. Egentligen orkar jag inte gå in på en massa detaljer. Visst finns det kriminalitet, våldsamhet och droger i Colombia. Det gör det. Men det gör det också i t.ex. Peru och i en massa andra länder. Visst finns det farliga områden i Bogotá, men det gör det väl i alla storstäder i hela världen. Visst kan man bli rånad, men det kan man var som helst. Jag har t.ex. blivit rånad i Ho Chi Minh City och i Paris. Visst måste man vara försiktigt, men det måste man vara överallt. Jag är alltid räddare att gå i Helsingfors på natten eftersom det alltid är så tomt. Man kanske möter en människa och den människan är oftast packad och smått galen. I städer som Bogota och Lima finns det folk på gatorna och trafik hela tiden + poliser och vakter vid varje hörn och man kan för det mesta känna sig rätt så trygg.

Colombia är heller inte ett land där mycket droger konsumeras. Största delen exporteras till USA eller Europa för att där användas av the rich and the famous som någon slags lyx drog. Så fort konsumtionen i dessa delar av världen skulle gå ner så skulle också en stor del av produktionen minska i Colombia (världens största kokain producent) och Peru (världens näststörsta kokainproducent). Så tänk på det nästa gång ni snortar upp det vita pulvret i näsan.

Min point i det här är att nej, Colombia är inte farligare än något annat land, bara man har det sunda förnuftet med sig. Jag tycker det är galet synd att många människor säkert låter bli att åka just p.g.a. att man tror att det är så farligt. Kan man åka till Brasilien eller Peru eller vart som helst i Sydamerika så kan man åka till Colombia också.

Colombianerna är alldeles fantastiska. De är iofs. Peruanerna också, men det är något speciellt i Colombianernas värme och glädje. Så har ni chansen så åk dit! Och kom till Peru och hälsa på mig samtidigt vet ja!

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s