Referendum

Jag försöker läsa mig på om vad valet egentligen nu på söndag handlar om. Har vetat sådär lite, men var tvungen att läsa lite mer innan jag kaunde forma min åsikt. 

Ok, valet går ut på ett referendum mot Limas nuvarande borgmästare, Susana Villaran. Nu på söndag röstas det om hon får hålla sin plats eller inte. Villaran, som tog över Borgmästarskapet 2010 och som är den första kvinnan på posten, har försökt genomföra några förändringar som inte varit så omtyckta. Hon har t.ex. med hårdhandskar försökt få bukt på korruptionen i staden. Hon har ställt tidigare och nuvarande politiker mot väggen gällande deras pengafiffel och nu vill dessa politiker ha bort henne. Många har gått ut och sagt att hon förstör Lima och att hon inte har någon aning vad hon håller på med. De som säger så är ofta de som just nu är under lupp gällande just korruption. 

Hon har också försökt göra något åt den kaotiska trafiken genom att försöka få bort de informella (eller svarta) taxina (som utgör över 90 % av alla taxin i hela staden) och få ett mera fungerande kollektivtrafik system. Detta gillas inte av de som jobbar inom den informella sektorn.

Det paradoxala är att man år 1994 godkände referendum mot borgmästare just för att kunna bekämpa korruptionen. SÅ att man kunde få bort Borgmästare som var korrumperade. Nu hålls det ett referenudm mot Villaran för att hon försökt få bort korruptionen.

Villarans motståndare lämnade in en namnlista med 400 000 namnteckningar för att få igång referendumet. Det har senare visat sig att flera av dessa namntecningar var falska. Nationella valkomittén beslutade i alla fall att referendumet får äga rum, vilket i sig redan är helt galet.

Jag hoppas såklart på ett nej och att Villaran får fortsätta sin termin till slut.

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s