Fattiga och Rika

Ni mins att jag skrev om vår rekreationsdag? Den ägde ju rum på en privatstrand som tillhör Club Regatas Lima. Någon här på ambassaden hade varit intressead att bli medlem och hade nu senare kontaktat dem och frågat vad det skulle kosta. 50 000 USD. Ni läste rätt. När det kommer till fattigdom och rikedom är allting så extremt här. De fattiga är fattiga och de rika är rika. Här finns extrem fattigdom och extrem rikedom.

Jag talade med min kompis om dethär förra lördagen och uttryckte min chock över priset och överhuvudtaget över hur mycket pengar de rika faktiskt verkar ha och i hurudan lyx de lever. Speciellt med tanke på att en stor del av Perus befolkning leve rpå under 1USD/dag. Min kompis blev förvånad då jag sade att jag inte känner många människor som skulle betala ett sådant pris för att få tillgång tills trand och simbassäng i Finland. Jag menar, det finns ju billigare alternativ.

Här är uppfattningen den att vi i europa, speciellt norden, simmar runt i cash. Att vi har en massa pengar och har råd att köpa precis vad vi vill. Att vi har de lyxigaste av alla bilar, har ett hus på franska rivieran och tar jorden runt resor med jämna mellanrum. Tanken att inte vara rik men ändå ha det rätt så bra liv och bra möjligheter är väldigt främmande här.  

Jag försökte förklara att vi är ett rikt land eftersom alla har mer eller mindra samma möjligheter till utbildning och bra hälsovård och att vår statsmakt tar hand om sitt folk. Och att de flesta familjer nog inte har så mycket pengar över då månaden är slut, men att de lever ett rätt så gott liv i alla fall. Vet inte om det gick hem.

Nu vet jag att allt i Finland inte är perfekt. Det finns många saker som kunde förbättras och precis alla har det inte så bra. Men man kunde i alla fall dra ner lite på gnället där hemma, va? Av alla länder jag varit i är nog vi finländare bäst på att gnälla och vara missnöjda. Ta er en titt omkring. Hur dåligt har ni det egentligen?

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fattiga och Rika

  1. Johanna skriver:

    I hear you sista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s