Trafik

Det finns mera taxin i Lima än personliga bilar. Vilket leder till att trafiken är ett kaos. För fem år sedan då jag bodde här för första gången existerade det absolut ingen statlig kollektivtrafik, utan bara ”combis”, det vill säga paketbilar omgjorda till bussar. Också dessa bussar finns i mängder och de är privatägda vilket leder till att de tävlar med varandra om vem som får mest passagerare.

Staten har länge försökt få bukt på den galna trafiken. Att inte ha en fungerande kollektivtrafik i en stad med nio millioner invånare är ingen bra sak precis. Nu existerar någonting som kallas för ”metropolitano”. Bussar som har en egen fil, som åker väldigt fort, och som bara stannar på vissa stationer. Har ännu aldrig åkt en sådan, men jag tror att det funkar bra och man kommer snabbt fram. Att sitta en till två timmar i trafiken då man åker till jobbet och så igen när man åker hem har inte, och är fortfarande inte, någon ovanlighet.

Att åka taxi hemifrån mig till jobbet (vilket är ca tre km) kostar runt två€, att åka combi kostar 30cent. Det finns ingen metropolitano nära mig, men en resa med den kostar kring 80cent. Jag åker combi till jobbet och det fungerar bra. Combin har en chaufför (såklart) och en annan typ som hänger ut från fönstret och skriker vart bussen går. Det gäller att lyssna noggrannt på vad han skriker ut. Eller så gör man som jag ock frågar om den går till det man vill åka. (Problemet är att de ibland kan säga att de åker dit, tar betalt och sen säger att de inte alls åker dit som man vill åka).

Eftersom det är hård konkurrans mellan dessa olika combis så kör de som galningar, stannar i två sekunder på varje plats och åker iväg igen med full fart för att få så många passagerare som möjligt. Det lönar sig med andra ord att vara snabb både då man skall av eller på. De packas proppproppfulla. Al fondo hay citio (bak i bussen finns plats) skriker de ut fastän en 12 personers combi är packad med 30 personer. Förut (för två och fem år sedan då jag bott här) fick combina stanna precis var som helst på vägen. Men så är inte längre fallet. Det finns ”busshållsplatser” där de får stanna cilket också lättar på trafiken aningen.

Jag kan kanske tycka att trafiken blivit lite lite bättre i och med dessa små förändringar. Och i och med metropolitanon finns det kanske inte riktigt lika många taxin och combis som förr. Får se hur det är i framtiden.

Bild

Taxin i Lima

Bild

En hel rad med combis, mitt fortskaffningsmedel of choise!

Bild

Metropolitano

Om anna-stina

Anna-Stina heter jag, 30 år gammal. Sist jag skrev på denna blogg bodde jag i Lima, Peru. Livet gick ut på jobb, resor och flotta fester. Efter ca 10 år av utomlandsposter (Peru, England, Vietnam, Spanien…) flyttade jag hem till Finland i Februari 2015 efter att ha fått drömjobbet. Livet skulle gå ut på karriär, jobb och resor. Men livet går ite alltid som man tänkt sig. Träffade spanska Pablo, blev kär, gravid och nu är jag på mammaledighet med min son Matheo född 07/16.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s